studio R fotogalleri konstgalleri gallerishop i Triberga Öland

OM LADAN SOM BLEV GALLERI

Galleri studio R - konstutställningar på södra Öland

Det stod en gammal, nystädad lada i Triberga, på naturvackra sydöstra Öland och en snygg ölänning som tyckte den skulle användas på ett kreativt sätt. När tycke uppstod mellan ölänningen och en konstnärlig fotograf blev ladan helt plötsligt till galleri och en del av ladugården till en varm och bekväm arbetslokal. 


Den 14 juli 2018 invigdes slutligen studio R, ett galleri för fotobaserad konst. Utställningssalen är stiligt byggt med fotografi i tankarna och den upplevs som en harmonisk och sakral lokal med ett högt tak och en stor, imponerande glasport. Galleriet kan kanske betraktas som ett urbant blick mitt i den lantliga idyllen. En oväntad kontrast som förenar två olika världar.

 

Bilderna som visas i studio R kan ibland skilja sig från den traditionella fotografin. Verken tar ibland ett måleriskt och ibland ett grafiskt uttryck. Huvudsakligen ställer jag ut mina egna verk men i undantagsfall hyrs lokalen ut veckovis till yrkesverksamma fotografer. Mer information finns att ladda ner här.

I anslutningen till galleriet finns också min studio, där jag trycker och ramar in mina verk och där jag jobbar med digitalisering- och tryckuppdrag för bland andra konstnären och illustratören Emma Tinnert.


På sommaren 2020 öppnade jag en liten gallerishop med försäljning av Fine Art Tryck och verk av både gästande och lokala konstnärer. 


Mera info om mig finns här nedan

OM

RITA MICHELSSON

Som fotokreatör har jag hållit mina egna utställningar sedan min fotokonstutbildning 2005. Mitt bildspråk varierar mellan klassisk fotografi till en mer måleriskt eller grafiskt uttryck där jag tar mig stora friheter.


Efter min analoga fotoutbildning började jag lära mig den digitala tekniken som är den jag använder idag och fortsätter att utvecklas i. 


Utöver att skapa egen konst samarbetar jag med andra konstnärer som vill ha hjälp med reproduktion och digitalisering av sina verk. Främsta uppdragen har varit reproduktionen av Emma Tinnerts illustrationer till böckerna Ölands Orkidéer (2020) och Orkidéer på Gotland (2021) som hon har tagit fram tillsammans med fotografen och författaren Henrik Karlsson. Utöver det har jag fått av Emma förtroendet att ta fram gicléetryck av både hennes orkidéer samt fjärilsillustrationer från boken Min Fjärilsbok. Trycken säljs av Galleri Tinnert.


Vill du se mer av mitt fotografi kan du klicka dig vidare till ritamphotography.com.

Född 1970 i Helsingfors (FIN), uppvuxen i Trieste (I) 1970-82 och bosatt i Finland 1982-2005. Efter det har det blivit sydöstra Öland, där jag bott först vid en fyr i drygt fyra år och sedan i två olika byar. 


Min bakgrund är mångsidig och innehåller studier i språk och konsthistoria samt förberedande utbildningar i konst och fotokonst i Finland. I Sverige blev det två examen inom företagsekonomi där jag har fokuserat på marknadsföring och kreativitetsledning.


Från och med augusti 2023 blev jag antagen till en ettårig fördjupande heltidskurs om Fotografiska processer på Gamleby Fotoskola.


Tidigare har jag jobbat bl.a. som översättare och pressansvarig på italienska ambassaden i Helsingfors och som butikschef på en Naturbutiken Ottenby på Öland. I slutet av november 2022 avslutade jag ett projekt inom konstnätverkande för Bild- och formutvecklaren i Kalmar län. Från och med maj 2022 till och med augusti 2023 har jag varit deltidsanställd som kultursamordnare med ansvar för konst i Mörbylånga kommun.