studio R fotogalleri konstgalleri gallerishop i Triberga Öland

OM LADAN SOM BLEV GALLERI

Galleri studio R - konstutställningar på södra Öland

Det stod en gammal, nystädad lada i Triberga, på naturvackra sydöstra Öland.

I Lund satt det en kvinna som jobbade på sitt masters examen, väl införstådd med att det var hög tid nu att bli vuxen, och skaffa sig ett riktigt jobb. Inte hade hon tänkt sig att någonsin återvända till ön. Men den snygga ölänningen som äger ladan, trött på pendlandet mellan Öland och Lund, hade helt motsatta tankar, och en vårdag 2018 sade han till kvinnan: "Du älskling, jag har lokaler tillgängliga. Om du har några idéer om vad man kan göra med dem så sätter vi igång."


I juli samma år invigdes studio R, ett galleri för fotobaserad konst i dialog med andra konstformer. Galleriet är stiligt byggt i den gamla ladan och upplevs som en harmonisk och sakral lokal, med sitt höga tak och en stor, imponerande glasport. Själv ser jag galleriet som ett urbant blick mitt i den lantliga idyllen. En oväntad kontrast som förenar två skilda världar.

 

Fotokonsten du kan betrakta i studio R skiljer sig från den traditionella fotografin. Verken tar ibland ett måleriskt och ibland ett grafiskt uttryck. 

I anslutningen till galleriet finns också min studio, där jag trycker och ramar in mina verk. Där jobbar jag också med olika fotobaserade uppdrag, såsom bland annat reprofotografi och gicléetryck för andra konstnärer.


studio R ligger mitt i Triberga byn, där det finns ett café, en glashytta och en välbesökt loppis.


På sommaren 2020 startades det en liten gallerishop med försäljning av Fine Art Tryck och verk av både gästande och lokala konstnärer. 


Läs mer om Rita här nedan...

OM

RITA MICHELSSON

Född 1970 i Helsingfors (FIN), uppvuxen i Trieste (I) 1970-82 och bosatt i Finland 1982-2005. Efter det har det blivit sydöstra Öland, där jag bott först vid en fyr i drygt fyra år och sedan i två olika byar. 


Min bakgrund är mångsidig och innehåller studier i språk, konsthistoria, konst och fotokonst i Finland. I Sverige blev det två examen inom företagsekonomi i Växjö och i Lund. Att studera och ständigt lära mig nytt är någonting jag kan aldrig få nog av. 


Innan beslutet att bli företagare på heltid har jag jobbat bl.a. som översättare och pressansvarig på en ambassad i Helsingfors, och butikschef på en bokhandeln på Öland.


Som fotokreatör har jag hållit mina egna utställningar sedan min fotokonstutbildning 2005. Mitt bildspråk varierar mellan klassisk fotografi till en mer måleriskt eller grafiskt uttryck där jag tar mig stora friheter.

Efter min analoga fotoutbildning började jag lära mig den digitala tekniken som är den jag använder idag. 


Utöver att skapa egen konst samarbetar jag även med andra konstnärer som vill ha hjälp med reproduktion, digitalisering och tryck av sina verk. Främsta uppdrag har varit reproduktionen av Emma Tinnerts illustrationer till böckerna Ölands Orkidéer (2020) och Orkidéer på Gotland (2021) som hon har tagit fram tillsammans med fotografen och författaren Henrik Karlsson. Utöver det har jag fått av Emma förtroendet att ta fram gicléetryck av både hennes orkidéer samt fjärilsillustrationer från boken Min Fjärilsbok. Trycken säljs av Galleri Tinnert.


För att se mer av mitt fotografi kan du klicka dig vidare till ritamphotography.com