ÖLAND ÄR MITT HEM, NU

Breife - Lindström - Michelsson - Roosling

20 JUNI - 27 SEPTEMBER 2020

Maja Breife
Maja Breife
Ann Lindström
Ann Lindström
Rita Michelsson
Rita Michelsson
Emmi Roosling
Emmi Roosling

 

MAJA BREIFE - ANN LINDSTRÖM - RITA MICHELSSON - EMMI ROOSLING

ÖLAND ÄR MITT HEM, NU

“Öland är mitt hem nu” började med två fotografers tanke att vända kameran mot sig själv. Med andra ord att ta så kallade selfies. Idén utvecklades vidare till att skapa en anknytning mellan sig själv och miljön man bor i, det man kallar för “hem”.


Under processens gång två till konstnärer - en objektkonstnär och en konstkeramiker - blev inkopplade i projektet och fick samma utgångspunkt: att på något sätt avbilda sig själv - eller idén om sig själv - i sin hemmiljö. Att på något sätt förklara genom sin utvalda konstform sin relation till sitt hem, eller miljön som de kallar för hem, åtminstone nu.


Alla fyra konstnärer är bofasta på Öland. Två har flyttat hit från andra ställen, och två har däremot bestämt sig för att återvända till sina barndomstrakter efter en längre period annanstans. Alla befinner sig nu på ön, med olika förutsättningar och olika syn på hur det är att leva här. 


Maja Breife har återskapat i wellpapp alla de 22 hem hon bott i och placerad dessa på en scen, där hon skapat en slags stad eller kvarter, med gator och 

husnummer. Till varje hus finns det en kort beskrivning med adress, vistelseperiod och känslorna som dröjer kvar ur den tiden.


Ann Lindström avbildar med stengods sin relation med ön, och i synnerhet rollen dess natur har i hennes liv. Kvinnofigurer som har Ölandstok i kroppen, eller fågelbo och Alvar på huvudet. Ridande euforiska eller stolta kvinnor. En blomstrande trädgård med så många blommor man inte hinner hålla efter då de väl börjar blomstra.


Rita Michelsson kombinerar i sina färgstarka, nästan tuffa, bilder attribut som inte stämmer överens. Motsatserna möts som de är, utan kompromiss, i en respektfull konfrontation där kärleken vinner över lokaliteten. Målet är inte längre att nå konsensus och harmoni, men att bevara parternas autenticitet.


Emmi Roosling visar en bildsvit där hon tittat inåt för att arbeta med existensiella frågor kring livets skörhet, en accelererande klimatångest och omgivningens handlingsförlamning. Hennes bilder är måleriska och melankoliska, och skildrar både naturens och människans skörhet.

 

SOMMARENS 2020

UTSTÄLLNINGAR

21 MAJ 2020

BILD OCH SKULPTUR I DET NYA NORMALA

Ulrika Skog - Rita Michelsson

Ett nytt möte skedde i Triberga mellan Rita Michelssons eteriska öländska landskap och Ulrika Skogs uttrycksfulla keramiska skulpturer.


Utställningen sparkade igång studio Rs tredje säsong och var mycket välkomnad och uppskattad.


Galleri studio R

KONTAKTA OSS

Gästgivaregården

Triberga 142

386 62  Mörbylånga

FÖLJ OSS

Copyright © studio R | Rita Michelsson

Alla rättigheter förbehållna